Turisme Conscient

Què és el turisme conscient?

El Turisme Conscient és una nova concepció de la pràctica turística que consisteix en expressar els propis valors intrínsecs i genuïns del territori o destí turístic en forma d’experiència turística enriquidora i transformadora per al visitant.

Representa un model turístic que valoritza tots els aspectes que conformen el caràcter d’un territori per tal que el turista pugui experimentar i descobrir, des del seu interior, l’essència del lloc i l’ànima de la terra que visita.

El turisme conscient es desmarca de l’artificialitat per a centrar-se en l’autenticitat, per això una oferta turística conscient promou i potencia els valors propis i naturals del destí turístic, creant alhora sinèrgies que beneficien al conjunt del territori, especialment pel fet que aquests valors culturals, històrics i tradicionals que conformen el caràcter identitari de la població resident, juntament amb els valors naturals, ecològics i estètics de l’entorn on s’ha forjat, passen a convertir-se en valors estratègics que cal preservar i respectar, a la vegada que dinamitzar de forma responsable i sostenible per tal que siguin motor de noves oportunitats empresarials i de beneficis socials al territori, així com un excel·lent avantatge competitiu amb altres destins turístics, degut principalment al seu caràcter local (únics, inimitables i exclusius del lloc) i la seva dimensió temporal (diversitat al llarg de l’any), que permet descongestionar el problema de l’estacionalitat turística, oferir una millor qualitat de servei i gestionar correctament la capacitat de càrrega del territori.

Per què “conscient”?

El terme “conscient” té a veure amb una actitud, una manera de comprendre la vida des d’un punt de vista holístic, integrador, entenent el fet que tot manté una interrelació, així que també implica un comportament ètic i responsable, ja que es pren consciència que qualsevol acció té una repercussió, tant positiva com negativa.

En l’àmbit turístic, la dimensió conscient a les empreses i negocis que presten els serveis turístics resulta un extraordinari element de cohesió entre ells i aporta coherència en la gestió de les seves pròpies activitats, principalment per ser conscients que les seves decisions i accions no només repercuteixen al conjunt del sector turístic on operen, sinó també a la resta dels sectors econòmics i altres aspectes que formen part de la realitat del territori, com són el medi ambient, la població resident i l’administració local.

De la mateixa manera, aquesta presa de consciència permet comprendre que qualsevol acció o desequilibri en algun d’aquests components del territori també té la seva afectació al sector turístic, per això es busca potenciar i gestionar, sempre de manera responsable i sostenible, els elements generadors de sinèrgies que beneficiïn al conjunt: els valors propis, genuïns i identitaris del territori, els seus productes autòctons i la seva qualitat ambiental.

Per altra banda, la demanda turística està canviant amb l’aparició d’un perfil de turista que fuig del turisme de masses, en ocasions massa artificial, en busca d’experiències autèntiques i enriquidores que li permetin connectar amb l’essència i l’ànima del lloc que visita. El turista conscient és més que un espectador, és capaç de transcendir la superficialitat per a afegir la seva pròpia emoció o sentiment a l’experiència del moment, en un procés d’interiorització de la informació externa que rep i en la que participen els seus propis valors personals, convertint així la vivència en una experiència transformadora i holística, pròpia del Mindful Travel.

La importància del Turisme Conscient

El turisme ha tingut un impacte significatiu en el medi ambient i les comunitats locals. Des de la degradació del patrimoni cultural fins a la contaminació de l’aire i l’aigua, el turisme no regulat pot tenir greus conseqüències a llarg termini. A més, sovint els beneficis econòmics del turisme no arriben a les comunitats locals, el que resulta en una dependència del turisme i una manca de desenvolupament sostenible.

Per això, en un món on la sostenibilitat és una preocupació cada vegada més gran, és on el Turisme Conscient es fa més important. Viatjar de manera conscient significa ser conscient de l’impacte que el nostre viatge té en el medi ambient i en les comunitats locals i prendre mesures per minimitzar aquest impacte.

A més, el turisme conscient pot ser beneficiós tant per als viatgers com per a les comunitats locals. Els viatgers poden obtenir experiències més autèntiques i significatives en interactuar amb la cultura local i suportar a les comunitats locals, raó per la qual el Mindful Travel forma part del Turisme Conscient, ja que el viatger experimenta una transformació interior. D’altra banda, les comunitats locals poden beneficiar-se econòmicament del turisme conscient i poden sentir-se més motivades a protegir el seu patrimoni natural i cultural.

Una altra raó per la qual el turisme conscient és important és perquè pot ajudar a preservar els destins turístics per a les generacions futures. En prendre mesures per minimitzar l’impacte negatiu del turisme en el medi ambient i en les comunitats locals, podem protegir els recursos naturals i culturals dels destins turístics perquè puguin ser gaudits per les generacions futures.

Principis del Turisme Conscient

El turisme conscient es basa en una sèrie de principis que el defineixen. Aquests principis són:

 • Respecte per la cultura i la comunitat local: en viatjar, és important respectar la cultura i la comunitat local. Cal intentar aprendre sobre la cultura local i respectar les seves tradicions i costums.
 • Protecció del medi ambient: el turisme conscient busca minimitzar l’impacte negatiu que es produeix en el medi ambient. Cal intentar reduir la petjada de carboni i minimitzar l’ús de plàstics i altres materials contaminants.
 • Promoció del desenvolupament econòmic local: en viatjar, cal intentar donar suport a l’economia local. Això es pot fer comprant productes locals i donant suport als negocis locals.
 • Foment de la consciència social: el turisme conscient busca fomentar la consciència social i la responsabilitat. Cal intentar informar-se sobre els problemes locals i globals i tractar de contribuir a solucionar-los.

Beneficis del Turisme Conscient

 • Protecció del medi ambient: el turisme conscient busca minimitzar l’impacte negatiu que es produeix en el medi ambient. En adoptar pràctiques sostenibles, es redueix la petjada de carboni, s’estimula la conservació de la biodiversitat i es promou l’ús responsable dels recursos naturals.
 • Desenvolupament econòmic local: al donar suport a l’economia local, es contribueix al desenvolupament econòmic de les comunitats que reben turistes. Això pot generar ocupació i oportunitats de negoci per als habitants locals, millorant així la seva qualitat de vida.
 • Millora de la qualitat de vida de les comunitats locals: el turisme conscient pot tenir un impacte positiu en la qualitat de vida de les comunitats locals. En donar suport als negocis locals, s’estimula la inversió en infraestructures i serveis, millorant així la qualitat de vida dels habitants.
 • Estimulació de la consciència social: el turisme conscient busca estimular la consciència social i la responsabilitat. En aprendre sobre els problemes locals i globals, es pot contribuir a solucionar-los, generant un impacte positiu en la societat.

Com puc ser un viatger conscient?

Si vols ser un viatger conscient, hi ha diverses mesures que pots prendre per minimitzar el teu impacte negatiu en el medi ambient i en les comunitats locals. Aquí tens alguns consells:

 1. Investiga abans de viatjar: Investiga sobre el destí que vols visitar i aprèn sobre la seva cultura, tradicions i pràctiques sostenibles. Assegura’t de recolzar empreses locals que tinguin pràctiques sostenibles i responsables.
 2. Redueix les teves emissions de carboni: Intenta reduir les teves emissions de carboni en viatjar. Opta per viatjar en tren o autobús en lloc d’en avió, o lloga un cotxe híbrid o elèctric.
 3. Redueix el consum d’aigua i energia: Intenta reduir el consum d’aigua i energia en el teu allotjament. Apaga les llums i l’aire condicionat quan no estiguis a la habitació, i reutilitza les tovalloles i llençols en lloc de demanar que els canvien a diari.
 4. Recolza l’economia local: Intenta recolzar l’economia local comprant productes i serveis locals. Menja en restaurants locals en lloc de cadenes internacionals, i compra recordatoris en botigues locals.
 5. Respeta la cultura local: Respeta la cultura local i aprèn sobre les seves tradicions i pràctiques abans de viatjar. Assegura’t de vestir adequadament i de respectar les normes culturals.
 6. No danyis el medi ambient: No danyis el medi ambient en viatjar. No llençis escombraries en la natura, no alimentis als animals i no compres productes de vida salvatge.
 7. Comparteix experiències: Comparteix les teves experiències de turisme conscient amb altres i anima als teus amics i familiars a viatjar de manera conscient i responsable.

Consulta les nostres solucions per a aprofitar els avantatges del Turisme Conscient a la teva localitat i al teu establiment

Preguntes freqüents

La consciència turística és l’actitud i el compromís dels turistes i la indústria turística per ser responsables i sostenibles en el seu impacte en el medi ambient, les comunitats locals i l’economia. Es tracta d’un enfocament ètic del turisme que té en compte el benestar de les persones i el planeta, així com la satisfacció dels turistes. La consciència turística implica un canvi de mentalitat i una presa de decisions conscient per contribuir a un turisme més responsable i sostenible.

Encara que ambdós termes es refereixen a una aproximació més conscient i sostenible del turisme, no són exactament el mateix. El Mindful Travel es centra en l’experiència personal del turista i en estar present en el moment, mentre que el turisme conscient es centra en l’impacte més ampli del turisme en el medi ambient, les comunitats locals i l’economia. No obstant això, el Mindful Travel pot ser una forma de practicar el turisme conscient al centrar-se en la sostenibilitat i la responsabilitat en la presa de decisions del turista durant el seu viatge.

És important practicar el turisme conscient per minimitzar l’impacte negatiu en el medi ambient i en les comunitats locals, i promoure un turisme més sostenible i responsable.

Els allotjaments i serveis sostenibles en el turisme conscient són aquells que tenen en compte l’impacte ambiental i social de les seves activitats. Aquests poden incloure hotels i allotjaments ecològics, restaurants que utilitzen ingredients locals i orgànics, i serveis de transport que utilitzen vehicles amb baixes emissions de carboni.

El turisme conscient pot donar suport a les comunitats locals a través del suport a les empreses locals, la compra de productes i serveis locals, i la participació en activitats culturals i educatives locals. Això ajuda a mantenir les tradicions i cultures locals i a millorar l’economia local.

El turisme conscient ofereix beneficis als turistes, incloent-hi una connexió més autèntica amb les comunitats locals i la natura, l’oportunitat d’aprendre sobre noves cultures i tradicions, i la satisfacció de saber que estan contribuint a un turisme més sostenible i responsable.